
UCAS Teacher Training Scheme Terms of Service FAQs  

 

 
 

 
1. Why are we introducing new Terms of Service? 

We have developed updated and standard Terms of Service for UCAS Teacher 
Training (UTT) which  align with all the admission services offered by UCAS.   

 
 

2. What do I need to do with the Terms of Service? 

 

As current customers of our scheme, you are asked to read and understand the 
Terms of Service and in particular, your rights and obligations in the contractual 
relationship. 
 

You do not need to do anything other than read and understand the Terms of 
Service and ensure your teams comply with the obligations therein. They will 
terminate and replace the existing terms and conditions after a period of 30 days, 
which is the notice period under the existing terms and conditions.  

 
3. Why do the new Terms of Service not require a signature? 

UCAS wants the Terms of Service to be issued in such a way as to minimise 
disruption to training providers.  Therefore there is no need to sign and return the 
Terms of Service. They will terminate and replace any existing contractual 
agreements from 27 September 2016.  The Terms of Service are available to all 
training providers on UCAS.com. 
 

4. How do the new Terms of Service differ from the current terms and 

conditions? 

 

The new Terms of Service are shorter and more succinct; reflective of a modern and 

standard set of terms and conditions of service, which cover legal responsibilities of 

both parties in the relationship. They include changes in technology and service 

delivery. 

They will not have any impact on the service you will continue to receive from UCAS 

Teacher Training.  

 
5. The Terms of Service refer to a notice period for changes to services. Under 

what circumstances would services change where this notice could not be 

given? 

 

UCAS Teacher Training will ensure it gives customers the appropriate notice prior to 
changing any products or services. Where a change is driven by external factors 
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outside the control of UCAS Teacher Training, e.g. by a regulator, it may not be 
possible to give prior or full notice, although UCAS Teacher Training will endeavour 
to provide as much notice as reasonably practicable in those limited circumstances.  

 
6. Clause 3 outlines Third Party Content. What types of content does this refer to? 

 

The content referred to in this clause is the same as the ‘Content’ definition referred 
to in the ‘Definitions and Interpretation’ section under clause 1.1. This includes 
information, data, articles and communications provided by third parties via the 
UCAS service.  

 
7. The Terms of Service appear to outline customers’ obligations but not 

UCAS’ obligations.  

 

UCAS Teacher Training is responsible and obliged to take all reasonable steps to 
make services available to all customers at all times.  

 
 

8. If I do not understand the new Terms of Service, or don’t agree with them, 

what are the next steps? 

 

These Terms of Service are the first step to setting down uniform terms with all of 

our customers across the spectrum of UCAS services and products. The smooth 

running and integrity of the shared service and the mutual benefits to be derived 

therefrom will depend on our customers complying with their respective obligations 

under the Terms of Service.  

 

If you are a HEP customer: Please contact your Relationship Manager to discuss 
which element(s) of the Terms of Service you need clarification on.  
 
If you are a Lead School or SCITT: Please contact our HEP team to discuss which 
element(s) of the Terms of Service you need clarification on.  
 
 

9. When will the Terms of Service be rolled out? 

 

UCAS plans to issue all customers with new Terms of Service from July 2016.   
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10. Who will receive the new Terms of Service? 

 

The Terms of Service will be issued to the UCAS Teacher Training correspondent.  
They will also be made available on ucas.com.  
 

 

11. What do I get for my capitation fee? 

 

Training providers in the UCAS Teacher Training scheme have access to the following 
services:  
 

 help and support with application and technical queries from the UCAS HEP and 

Schools Team 

 use of the UTT search tool to display your programme and provider information 

in a comprehensive format; everything a potential trainee will need to make an 

informed choice about where to train; 

 ongoing support with managing your provider and programme information 

listed on ucas.com from the Data Collection Team; 

 use of Apply, UCAS’s online admissions portal, providing comprehensive 

information on the people applying to your programmes; and 

 a specialist verification service to identify fraud in applications and similarity in 

personal statements to aid your recruitment processes. 

 
 

Additional paid-for services from UCAS Media: 

 

 applicant marketing opportunities  

 support through UCAS Media Account Managers 

  
12. Is any further work planned by UCAS around the Terms of Service? 
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The development of standard Terms of Service is the first step towards our ambition 
of developing and sharing our service objectives – levels of service which we aim to 
deliver for you. 

 
13. How will UCAS handle non-compliance with the Terms of Service? 

 

We expect all Training Provider customers to adhere to our Terms of Service for the 
mutual benefit of all users of UCAS services. Should any customer intentionally 
and/or persistently breach any of its obligations, UCAS reserves the right to 
withdraw that customer’s access to its services, or to review their suitability to 
continue to be a customer in accordance with UCAS’ access criteria. 

 
 


